Alkohol virker forskelligt på forskellige personer i forskellige situationer. Derfor er det svært at vide hvad ens promille ligger på, og dermed om du kan køre bil. Det problem kan du løse med et alkometer.

Hvad er et alkometer?

Med et alkometer kan du måle mængden af alkohol i en persons blod. Dette foregår via en udåndingsprøve. Målingen foregår i promille, og du får en information som både fortæller hvordan du har det, men også om du kan køre bil eller evt. føre båd ifølge loven. Der er rigtig mange situationer, hvor du kan få brug for et alkometer, så det er dumt ikke at køb alkometer.

alkometre

Alkohol virker forskelligt

Nogen vil måske mene, at de ved hvad de kan tåle af alkohol for at køre bil eller lave andre aktiviteter. Men sandheden er, at alkohol kan have forskellige virkninger under forskellige forhold. For det første virker alkohol forskelligt på mænd og kvinder, og det virker forskelligt i forhold den enkeltes persons kropsvægt. Leveren nedbryder alkohol i forhold til kropsvægten. Og så har personer med mere muskelmasse mere væske i kroppen, som alkoholen kan fordeles i. Men desuden virker alkohol forskelligt fra gang til gang. Der er mange aspekter, der spiller ind på hvordan din krop forbrænder alkohol, derfor er det virkelig relevant med et alkometer, hvis har behov for at kende din promillegrænse.

Skal kalibreres

Når et alkometer er sendt via fly fra fabrikken til modtagerlandet, som eksempelvis Danmark, er det vigtigt at det bliver kalibreret. Dette skyldes tryk- og temperaturforskellene. Derfor skal du købe dit alkometer et sted, hvor de sørger for at kalibrere på deres eget værksted. I øvrigt skal alle modeller kalibreres med jævne mellemrum. Og idet gælder specielt, hvis du har dit eget med i fly til ferien.


Promillegrænsen

I Danmark er promillegrænsen for at køre bil 0,5. Det ved mange, men i andre lande er grænsen endnu lavere. I flere af vores nabolande er grænsen 0,2, men i eksempelvis Tjekkiet er grænsen helt nede på 0. Så det er dumt at tage chancer og ikke have styr på din promille. Det er forholdsvist let at holde styr på grænsen med et alkometer.

Gældende standarder

Når du skal finde det rette alkometer til dit behov, skal du være opmærksom på at der produceres i forhold til gældende standarder. Dette er minimumskrav til fabrikkerne, der leverer til de danske distributører. Men også til selve den vigtige kalibrering er der naturligvis krav som du villig skal være opmærksom på. Uden den rigtige kalibrering kan du ikke bruge dit alkometer. Der findes online en række test, der kan hjælpe dig med at finde frem til lige præcis den model, som passer til dit behov.

Brug det rigtigt

Der er en række faldgruber du skal undgå, når du bruger et alkometer. Du må ikke have røget et kvarter før du bruger det. Det kan give udslag på målingen. Visse madvarer kan også give udslag. Derfor lad være med at spise et kvarter får målingen. Men ellers er det forholdsvis let at benytte et alkometer, og dermed få et godt værktøj til at holde dig ude af problemer.