Det findes i mange fødevarer, herunder citrusfrugter, tomater og kartofler. C-vitamin er vigtigt for immunsystemet, sårheling og knoglesundhed. Kroppen lagrer ikke C-vitamin, så det er vigtigt at inkludere det i kosten hver dag. Gode kilder til C-vitamin er bl.a. appelsiner, grapefrugter, jordbær, peberfrugter, broccoli og grønkål.

De fleste mennesker får nok C-vitamin fra kosten og har ikke brug for kosttilskud. Nogle mennesker kan dog have behov for at tage C-vitamintilskud, hvis de har visse medicinske tilstande eller er i risiko for mangel på C-vitamin. Disse tilstande omfatter kræft, HIV/AIDS, rygere og personer, der har gennemgået en operation. C-vitamin kosttilskud tages også nogle gange for at forebygge eller behandle forkølelse – Prøv Liposomal Vitamin C.

C-vitamin anses generelt for at være sikkert, med nogle få mulige bivirkninger. Disse bivirkninger omfatter kvalme, opkastning, halsbrand og diarré. C-vitamintilskud kan også interagere med visse lægemidler, så det er vigtigt at tale med en sundhedsperson, før du tager dem.

Selv om C-vitamin er vigtigt for menneskers sundhed, er det muligt at få for meget af det. C-vitamintilskud bør tages som anvist af en sundhedsperson for at undgå overdosering. Symptomer på overdosering af C-vitamin omfatter hovedpine, diarré, mavebesvær og træthed. I alvorlige tilfælde kan overdosering af C-vitamin føre til nyresten og andre alvorlige helbredsproblemer. Derfor er det vigtigt at tale med en sundhedsperson, før tage C-vitamintilskud.

Vigtige næringsstoffer for kroppen

Vitaminer er vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for for at fungere korrekt. De spiller en rolle i mange forskellige processer, herunder cellevækst og -udvikling, stofskifte og immunitet.

De fleste mennesker kan få alle de vitaminer, de har brug for, ved at spise en sund kost. Nogle mennesker får dog måske ikke nok af visse vitaminer på grund af dårlig ernæring eller andre helbredstilstande. Dette kan føre til vitaminmangel, hvilket kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

At tage vitamintilskud er en måde at sikre, at du får nok af disse vigtige næringsstoffer. Vitamintilskud kan hjælpe med at forebygge eller behandle vitaminmangler. De kan også bruges til at øge niveauet af visse vitaminer i din krop, hvis du er i risiko for mangel, eller hvis du har visse helbredstilstande, der kræver højere niveauer af disse vitaminer.

Vitamintilskud fås i mange forskellige former, herunder tabletter, kapsler, pulver og væsker. De kan indtages oralt eller indsprøjtes i kroppen.

Spiser du sundt, behøver du ikke lige så mange vitaminer

De fleste mennesker behøver ikke at tage vitamintilskud, hvis de spiser sundt. Visse grupper af mennesker kan dog have gavn af at tage dem. Det gælder bl.a. personer med dårlig ernæring, visse medicinske tilstande og personer, der er i risiko for at få mangel.

Hvis du mener, at du måske har brug for at tage vitamintilskud, skal du tale med din læge eller en registreret diætist. De kan rådgive dig om den rigtige type og mængde vitaminer, som du skal tage, baseret på dine individuelle behov.