De er små, nuttede, bløde og vamsede – hvem elsker ikke kaniner? De klejne, springglade pelsbolde er fantastiske kæledyr, hvis nysgerrighed og livsglæde med garanti vil fylde din hverdag med hygge. Derfor fortjener de naturligvis også kun det bedste sted at bo i dit hjem. Det er meget sandsynligt, at du som barn nok mest – eller endda udelukkende – har set kaniner i indendørsbure hos ældre familiemedlemmer, venner fra skolen el.lign. Men faktisk er dette ikke en særligt anbefalet måde at holde kanin på, da disse bure simpelthen bare ikke giver kaninerne den plads, de har brug for. Invester i stedet i et stort, udendørs kaninbur og en omfangsrig løbegård, så du får en glad og sund kanin. Læs videre for at blive klogere på at holde kaniner og se et bredt udvalg af udendørs kaninbure lige her: https://dyreverdenen.dk/kaninbure-baser.

Hvorfor indendørs kaninbure er en dårlig idé

Først og fremmest vil vi gerne forklare lidt mere dybdegående, hvorfor vi ikke anbefaler at holde kaniner i små indendørsbure, som mange ellers tidligere har gjort. Problematikken ligger som sagt i, at kaniner akkurat lige som hunde, katte og mange andre kæledyr har brug for plads. Selvom de hverken vinder konkurrencer i højdespring eller væddeløb mod større dyr, øger motion og stimulering stadig deres livsglæde drastisk – og i et lille indendørsbur er der bare sjældent særligt meget andet at lave end at hoppe lidt rundt og kigge ud på den (undskyld) ret kedelige væg i dit hjem, buret står ved. Overvej i stedet, hvor du evt. kan gøre plads til et stort bur udenfor med en god, omfangsrig løbegård – eller om du kan tilpasse dit hjem, så din kanin kan hoppe frit rundt i det.

kaninbur

Sæt din kanin fri – det skal du bruge

Som sagt er der flere måder at holde sunde kaniner på. En af dem er at investere i et godt, stort kaninbur, som kan placeres udendørs. Dette bur bør naturligvis udstyres med en god løbegård, indhegning el.lign., så din kanin virkelig kan boltre sig: Nyde solen, sniffe græsset, lege, løbe, hoppe – du kender rutinen.

En anden skøn mulighed er at gøre din kanin til frikanin. Dette vil kort og godt sige, at den har fri adgang til at løbe rundt i dit hjem – på samme vilkår som f.eks. en hund typisk vil have det. Med det mener vi selvfølgelig ikke, at den bare skal have adgang til alt, da den også kan komme til skade på en del af det. Sørg derfor for at kaninsikre huset inden. Fjern ting som f.eks. ledninger, som det ikke er smart, at kaninen tygger i – og giv den i stedet legetøj, tyggepinde osv. at give sig i kast med, hvis den keder sig. Afsluttende kan vi også berolige dig, hvis du er bekymret om at finde kaninafføring rundt omkring: Det er bestemt muligt at holde en renlig frikanin ved hjælp af en kaninbakke (eller åben kattebakke).