Der findes mange jobs som kræver meget, når man er på arbejdet. På forskellig vis kan arbejdet kræve meget af en mentalt, da man skal holde fokus, være på og i nogle tilfælde tåle både skæld ud fra kunder, klienter eller borgere. Der findes mange jobs, der på forskellig vis gør, at man bliver stresset. Samfundet er skruet sådan sammen, at man skal yde og være produktiv. Der er derfor også omkring 35.000, der hverdag bliver sygemeldt pga. psykisk dårligt arbejdsmiljø, der kan resultere i bl.a. stress, udbrændthed, depression og psykosomatiske symptomer. Det kan være hårdt mentalt at klare sig igennem en arbejdsdag, og det kan derfor være rigtigt gavnligt at lave nogle mindfulness øvelser i arbejdsdagen.

Mindfulness

Gennem mindfulness kan man træne at være mere i nuet, samt at skærpe og fastholde opmærksomheden på de øjeblikke, man oplever. Forskning viser at mindfulness kan reducere symptomer på bl.a. stress og psykiske udfordringer, og det har en positiv effekt på ens holdninger, adfærd og selvopfattelse. Mindfulness kan være god, hvis man lider af stress og eller hvis negative tanker fylder meget. Mindfulness kan bl.a. laves i form af åndedrætsøvelser, at have særlig fokus på nydelse af et stykke chokolade, eller når man sidder i badet og fokuserer på vandet på kroppen. Overordnet set handler mindfulness bl.a. om, at man holder tankemylderet ude af hovedet og i stedet fokuserer på et ”anker”. Det anker kan f.eks. være ens eget åndedræt. 

medi

Mindfulness i arbejdsdagen

Det kan være svært at finde et sted på arbejdet, hvor der er er ro til, at man f.eks. kan lave åndedrætsøvelser uden forstyrrelser. Mindfulness handler dybest set om at håndtere stressede situationer bedre. Man kan derfor praktisere mindfulness på arbejdet ved at udføre ens arbejdsopgaver lidt langsommere og mere opmærksomt. Det handler om i højere grad at lægge mærke til det man gør på arbejdet. Man kan også arbejde med at udføre arbejdsopgaverne mere nysgerrigt og venligt.

Mindfulness øvelser i løbet af arbejdsdagen

Du kan prøve at sætte tempoet ned i løbet af dagen. Sørg for at du er opmærksom på dine arbejdsopgaver og at du f.eks. går/ kører langsommere, tænker over det du siger i højere grad, lytter mere opmærksomt end ellers, og spiser uden at du udfører noget arbejde samtidigt. Læg mærke til maden du spiser, hvilken farve den har, hvad dens form er og læg også gerne mærke til både duft og konsistens.

Når du bliver bedre til at stoppe op i løbet af dagen, eller udnyt de naturlige pauser der bl.a. opstår, når du står og venter ved printeren, står i kø eller venter på at computeren starter op. I disse naturlige pauser, kan du bruge en øvelse, hvor du tager dig tid til bare at være dig. Du skal hverken se på din telefon eller tjekke mails i mellemtiden. Bare mærk dig selv, hvordan du har det lige nu og her, og læg også gerne mærk til din kropsstilling. Hvis der er mulighed for det f.eks. på et kontor, kan du lave fem dybe vejrtrækninger og efterfølgende mærke efter, hvordan det føles.